Podczas produkcji mieszanek mineralno-asfaltowych (MMA) niezwykle istotne jest podgrzanie ich składników (kruszywa i asfaltu) do odpowiedniej temperatury. Zapewnia ona bowiem zmniejszenie lepkości asfaltu oraz prawidłowy stopień otoczenia poszczególnych ziaren kruszywa. Zakres temperatury różni się w zależności od rodzaju wytwarzanej mieszanki, a także zastosowanego rodzaju asfaltu. Aby zmniejszyć negatywny wpływ na środowisko procesu produkcji mieszanek mineralno-asfaltowych, zaczęto wykorzystywać mieszanki o obniżonej temperaturze otaczania. Dzięki nim można znacząco obniżyć temperaturę produkcji.
Na czym polega pomiar temperatury składników mieszanek MMA?
Pomiar temperatury składników mieszanek MMA jest częścią badań MMA. Podczas procesu produkcji mieszanek mineralno-asfaltowych konieczne jest bowiem kontrolowanie temperatury jej poszczególnych składników. Pomiar taki wykonywany jest przy użyciu specjalnego termometru, który zamontowany jest na otaczarce. Temperatura asfaltu oraz kruszyw powinna być zgodna z wymaganiami określonymi w recepcie laboratoryjnej. Wytwórnia musi zapewnić wysuszenie oraz wymieszanie wszystkich składników, zachowanie odpowiedniej temperatury składników, a także gotowej mieszanki mineralno-asfaltowej. W tym celu do transportu mieszanek MMA stosuje się samochody termoizolowane wyposażone w podwójne ściany skrzyni oraz system ogrzewczy. Dzięki temu mieszanka mineralno-asfaltowa zachowuje swoje właściwości. Docierając na plac budowy, jest więc gotowa do wbudowania. Kontrolowana jest także temperatura rozkładanej mieszanki mineralno-asfaltowej. W tym celu laboranci firmy BARG dokonują pomiaru temperatury w momencie wbudowania mieszanki na budowie. Kontrolujemy temperaturę mieszanki przed ułożeniem, a także po wstępnym ułożeniu i zagęszczeniu mieszanki przez rozściełacz. Następnie dokonujemy kolejnego pomiaru temperatury już rozłożonej mieszanki i jeżeli temperatura jest odpowiednia, można rozpocząć proces zagęszczania mieszanki przez walce drogowe.
Jak wytwarzana jest mieszanka MMA?
Mieszanki MMA muszą być produkowane na gorąco. Powstają w otaczarkach. Są to współpracujące ze sobą maszyny oraz urządzenia służące do dozowania, podgrzewania i mieszania poszczególnych składników, a także przechowywania gotowej mieszanki. W procesie produkcji bardzo ważne jest odpowiednie dozowanie składników. W nowoczesnych otaczarkach jest to całkowicie zautomatyzowane, dzięki czemu zagwarantowana jest zgodność z receptą roboczą. Podczas całego procesu mierzona jest temperatura, która wskazywana jest na skali termometru umieszczonego na otaczarce. Pracownicy wytwórni muszą ją regularnie sprawdzać, aby proces przebiegał prawidłowo.